3 manieren om de batterijduur van je smartphone te verlengen

3 manieren om de batterijduur van je smartphone te verlengen

De onderzoeksgroep Nodes van de universiteit van Helsinki analyseerde 11 miljoen metingen van 150.000 Android-apparaten, die zijn verzameld met de Carat-app. Daaruit zijn enkele algemene richtlijnen te destilleren.

1. Houd je smartphone koel

De eerste is weinig verrassend: houd je smartphone koel. Door hoge omgevingstemperaturen te mijden, kan je de gebruiksduur per acculading met 45 procent verbeteren. Door daarbij ook nog eens de schermhelderheid automatisch te laten instellen, kom je 68 procent langer toe met een acculading.

2. Gebruik een optimaal wifi-signaal

Een factor die ook voor de hand ligt, maar die je mogelijk wel eens over het hoofd ziet, is de sterkte van het wifi-signaal waarvan je gebruik maakt. Het onderzoek van de Nodes-groep wijst uit dat een signaalverlies ter grootte van één balkje in de indicator je 13 procent van je gebruiksduur kan kosten. Als je intensief gebruik maakt van wifi, zoek je dus maar beter een plek op waar het signaal optimaal is.

3. Schakel ‘dorstige’ apps uit

Daarnaast zijn sommige apps bijzonder dorstig. Het onderzoek laat zien dat 8 procent van de geïnstalleerde apps bovenmatig energie verbruikt. Nog eens 4 procent doet dat alleen bij een deel van de gebruikers. Het gaat wel om veelgebruikte apps. Bijna de helft van de smartphonebezitters heeft ten minste één dergelijke app.

Op de Carat-website is in kaart gebracht wat je aan accuduur kunt winnen door die apps uit te schakelen, voor zowel Android als iOS. Je kan de Carat-app ook jouw smartphone in kaart laten brengen, als je er geen bezwaar tegen hebt om je gebruiksgegevens met de wetenschappers te delen.

Gebruikers die de Carat-app hebben geïnstalleerd, zouden de gebruiksduur per acculading met 41 procent zien toenemen. De smartphonebezitter zou zich dankzij Carat ook bewuster kunnen worden van energieverspilling op zijn smartphone.