Wat is het verschil tussen een Facebook pagina en een Facebook Fan pagina

Facebook Pagina’s

Facebook Pagina’s zijn bedoeld voor organisaties, bedrijven, beroemdheden, merken en websites om te communiceren met Facebook Fans. Facebook gebruikers die aangeven een Facebook Pagina ‘leuk te vinden’ zijn Fan van een Facebook Pagina. Vanaf dan is het mogelijk voor de beheerders van Facebook Pagina’s te communiceren met de Facebook Fan. Facebook Pagina’s kunnen alleen door officiële vertegenwoordigers worden aangemaakt en beheerd.Verder bieden Facebook Pagina’s een groot aantal mogelijkheden om de Pagina te personaliseren. Zoals een Facebook Profiel heeft een Facebook Pagina een Prikbord en kunnen Facebook Pagina’s Applicaties gebruiken, Flash toevoegen en HTML-code implementeren.

Facebook Groepen

Studentenverenigingen, sportclubs of tennisfanaten kunnen op een Facebook Groep communiceren met elkaar. Facebook Groepen zijn bedoeld voor het delen van gemeenschappelijke interesses tussen Facebook Gebruikers. Een groep kan zowel open of gesloten zijn, waarmee je aangeeft of iedereen de inhoud mag zien of dat deze alleen zichtbaar is voor leden. Iedere Facebook Gebruiker kan een Facebook Groep aanmaken en beginnen.

Verschillen tussen Facebook Pagina’s en Facebook Groepen

Een aantal verschillen zijn hierboven al benoemd. Zo is zijn Facebook Pagina’s, en de gegevens en berichten ervan, altijd openbaar en zichtbaar voor iedereen. Bij Facebook Groepen heeft de beheerder of hebben de beheerders de keuze om de Groep openbaar of gesloten te maken. Daarnaast kunnen beheerders van Facebook Pagina’s alleen communiceren met Fans door berichten te tonen in het Nieuwsoverzicht van Fans en hebben Groepen leden die worden toegevoegd of moeten worden goedgekeurd door de beheerder. Verder kunnen Pagina’s tabbladen aanpassen, apps toevoegen en statistieken bekijken. Leden van Groepen daarentegen ontvangen e-mails bij nieuwe berichten en kunnen deelnemen aan Chats, foto’s uploaden, samenwerken aan documenten en leden uitnodigen voor een groepsevenement.

Berichten sturen en ontvangen: In een Facebook Groep kunnen groepsleden elkaar een bericht sturen, de ontvanger krijgt het bericht als e-mail in de inbox. Facebook Pagina’s kunnen geen berichten versturen naar Fans, maar alleen updates tonen in het Nieuwsoverzicht van de Fans.

Google: Zowel Facebook Pagina’s als Facebook Groepen worden geïndexeerd door Google en andere zoekmachines, beide worden dus weergegeven in zoekresultaten.

Fans of leden weigeren: Facebook Pagina’s kunnen geen Fans weigeren of verwijderen, iedereen kan Fan worden van een Facebook Pagina. Een Facebook Groep kan leden weigeren, verwijderen of uitnodigen.

Apps: Facebook Pagina’s kunnen Apps toevoegen, groepen kunnen geen gebruik maken van Facebook Apps.

URL: Een zogenaamde vanity url, zoals www.facebook.com/naam, is mogelijk bij Facebook Pagina’s. Facebook Groepen kunnen geen vanity url aanmaken.

Social Plugins: Facebook Pagina’s kunnen Facebook Social Plugins, zoals een widget of fanbox, tonen op een eigen website, zoals rechts op deze pagina (wordt gelijk even Fan van ons 😉 ). Groepen kunnen geen gebruiken maken van Social Plugins.

Beheerder: Beheerders van Facebook Pagina’s worden niet getoond op Facebook. Beheerders van Facebook Groepen zijn wel altijd zichtbaar.

Functie Pagina Groep
Berichten sturen en ontvangen Nee Ja
Google Ja Ja
Fans of leden weigeren Nee Ja
Apps Ja Nee
URL Ja Nee
Social Plugins Ja Nee

Conclusie

Ondanks de overeenkomsten van Facebook Groepen en Facebook Pagina’s hebben beide echt een ander doel. Facebook Pagina’s zijn bedoeld voor bedrijven, organisaties, beroemdheden, merken en websites die informatie en/of marketing-uitingen willen communiceren met Facebook Fans. Facebook Groepen verbind Facebook gebruikers met een gemeenschappelijke interesse met elkaar, zonder dat het Facebook Vrienden van elkaar (moeten) zijn. Zo zijn Facebook Groepen veel meer geschikt voor het communiceren en delen van informatie tussen leden. Bepaal voor jezelf binnen welke categorie je idee valt en kies voor de daar bij behorende keuze.