Startmenu Windows 8.1 maakt terugkeer in augustus

Langverwachte comeback

win 8.1

We hebben er twee jaar op moeten wachten, maar het ziet er naar uit dat het eindelijk zo ver is: het startmenu voor Windows 8.1 komt eraan.

 Tijdens de Build 2014-conferentie begin april toonde Microsoft al een prototype van de nieuwe functie, maar het bedrijf wilde nog geen datum plakken op de beschikbaarheid ervan.

Een betrouwbare bron vertelt nu aan The Verge dat het startmenu zijn comeback maakt in augustus van dit jaar, als onderdeel van een tweede grote update. Gisteren schreven we al dat Microsoft updates zoals die van enkele weken geleden in een hoger tempo wil uitbrengen. Zo wil het bedrijf de vele tekortkomingen in Windows 8 herstellen, maar ook korter op de bal spelen wat de concurrentie met andere besturingssystemen zoals Android betreft.

Het nieuwe startmenu zal eruitzien als een kruising tussen de klassieke Windows 7-versie en het Windows 8-startscherm. Concreet wil dat zeggen dat er links de vertrouwde lijst met programma’s en een zoekknop verschijnt, terwijl de rechterkant van het menu wordt ingenomen door Live Tiles.

Vensters
Zelfs met het verhoogde tempo in het achterhoofd is augustus verrassend snel voor een tweede update. Op de komst van het startmenu na is er nog niet veel bekend over eventuele andere verbeteringen die we mogen verwachten.

Terry Myerson, hoofd van Windows- en Xbox-software, suggereerde al wel dat ook apps binnenkort in hun eigen vensters kunnen draaien. Een logische, zij het late stap voor een besturingssysteem dat letterlijk naar zulke vensters genoemd is.

Grieven
Met Windows 8.1 Update in het achterhoofd, samen met het nieuwe startmenu en eventuele vensterfunctionaliteit voor apps, lijkt Microsoft tegemoet te zijn gekomen aan ongeveer alle grieven die desktopgebruikers hadden over het besturingssysteem. Of dat genoeg zal zijn om ook de bedrijfswereld te overtuigen het OS te omarmen blijft afwachten. Met Windows 9 gepland voor de lente van volgend jaar lijkt het nauwelijks nog de moeite om een overstap naar Windows 8 te maken.

(bron: zdnet)