Microsoft stelt nieuwe lijn Surface-tablets voor

De-Microsoft-Surface-2-wordt-voorgesteld-Microsoft heeft de tweede generatie Surface-tablets voorgesteld. Zowel de op Windows 8 gebaseerde Surface Pro voor professionelen, als de uitgepuurde Surface RT voor consumenten kregen een update. Ze verschijnen op 22 oktober in ons land.

Surface Pro 2
De Surface Pro 2, een tablet van 10,1 inch die op het nieuwste besturingssysteem Windows 8.1 functioneert en die nu ook een drukgevoelige Surface Styles voor het maken van notities meekrijgt, is voorzien van een nieuwe Haswell-processor van Intel. Die maakt de tablet 20 procent sneller dan zijn voorganger en ook sneller dan 95 procent van alle laptops op de markt, aldus Microsoft. De grafische prestaties zijn volgens de softwaregigant ook 50 procent beter dan bij de eerste generatie.

Het nieuwe ClearType HD-scherm moet voor extra leesbaarheid en helderheid zorgen: wat kleurechtheid betreft, is het nieuwe display naar verluidt 46 procent beter dan het vorige.

Microsoft heeft de Surface Pro 2 ook uitgerust met een betere batterij: er is volgens het bedrijf 75 procent extra accuduur voorhanden.

De Surface Pro 2 heeft een prijskaartje vanaf 879 euro. Voor de duurste versie, met 512 GB, betaal je 1.779 euro. Bij de prijzen zit 200 GB SkyDrive-opslag voor twee jaar en gratis Skype-tegoed voor 1 jaar inbegrepen. Het toestel gaat op 22 oktober in de verkoop in 22 landen waaronder België en Nederland.

Surface 2
De nieuwste Surface RT wordt simpelweg de Surface 2 gedoopt, en is nu zilverkleurig. Het toestel draait op Windows RT. Dat is een uitgepuurde tabletversie van Windows 8.1, die het niet mogelijk maakt desktop-apps te installeren op je apparaat. Wel wordt er een gratis Office-suite meegeleverd die nu ook Outlook 2013 RT bevat.

Het toestel is iets dunner en lichter dan het voorgaande model, en het 10 inch ClearType-scherm heeft een hogere resolutie (van 1.920 bij 1.080 pixels) meegekregen. Voorts bevat de tablet een Nvidia Tegra 4-processor, die de batterijduur tot 10 uur kan verlengen.

De consumententablet beschikt voorts over verbeterde camera’s: 5 megapixels aan de achterkant, 3,5 megapixels aan de voorkant.

De goedkoopste Surface 2 met 32 GB opslag gaat eveneens op 22 oktober de deur uit voor 429 euro. Het 64 GB-model kost 529 euro. Ook hierbij is 200 GB SkyDrive-opslag voor twee jaar en gratis beltijd op Skype voor 1 jaar inbegrepen.

Accessoires
De nieuwe tabletlijn van Microsoft gaat gepaard met enkele accessoires. Zo is er de Power Cover met ingebouwde accu die de batterij 2,5 keer langer kan doen leven.

Andere extraatjes zijn onder meer een dockingstation (uitgerust met USB-poorten, een Mini Display-poort, een LAN-aansluiting en audio in- en uitvoer) en een nieuwe Touch Cover en Type Cover die nu ook beiden over achtergrondverlichting beschikken.