Eens iets anders…Antenne op fiets doet verkeerslicht vanzelf op groen springen

Stel: je staat met je fiets voor een rood verkeerslicht en er is in geen velden of wegen een auto te bekennen. Zou het dan niet handig zijn om het verkeerslicht te kunnen beĆÆnvloeden? Een Amerikaan bedacht een oplossing, en ronselt er geld voor op Kickstarter.

2289525

 

Die oplossing heet Veloloop , en werkt werkt op kruispunten waar de verkeerslichten worden aangestuurd door een detectielus – een lus van koperdraad die in het wegdek is verzonken en die een voertuig kan detecteren.

Veloloop is een antenne van 18 bij 18 centimeter die aan het fietsframe wordt bevestigd. De antenne zoekt naar de detectielus in het asfalt. Zodra ze die vindt, stuurt ze een signaal op de juiste frequentie naar de lus en springt het licht van rood op groen.

Via een magneet op het wiel weet Veloloop wanneer de fiets stilstaat: pas dan gaat de antenne aan het scannen.

Het idee komt van Nat Collins, een fervent fietser uit Santa Clara in Californiƫ. Via het crowdfundingplatform Kickstarter is hij nu op zoek naar geld zijn idee te kunnen uitwerken. De campagne is ondertussen halfweg en heeft al de helft van de benodigde 84.000 dollar (66.000 euro) verzameld.

Collins wil Veloloop op de markt brengen voor 99 dollar (78 euro). Volgend jaar plant hij een versie voor de motorfiets. (IPS)