De meest batterijvretende Android-apps

Haal je het einde van de dag niet met je smartphone of tablet op één batterijlading? Wellicht dat je te veel van deze apps gebruikt die al het leven uit je apparaat zuigen. Facebook is de grootste boosdoener.

Facebook beheerst niet alleen elke seconde van ons dagelijkse leven, maar ’s werelds bekendste sociaalnetwerkapp neemt ook een flinke hap uit de prestaties van je mobiele telefoon.

Facebook voert de lijst aan met de meest veeleisende Android-apps. Daarbij wordt gekeken naar accugebruik, hoeveelheid opslagruimte en dataverbruik.

Het is niet alleen Facebook dat een flinke aanslag maakt op onze mobiele prestaties. Het is een verzameling van sociale apps, games en zelfs bloatware. Al deze apps consumeren meer kracht, energie en data dan velen van ons realiseren.

Onderzoek van AVG
Deze bevindingen komen uit een nieuw onderzoek van AVG. Het antivirusbedrijf kwam tot de resultaten door anonieme data van meer dan een miljoen gebruikers van de AVG Android-app te verzamelen. Op basis daarvan zijn de lijsten samengesteld met de grootste boosdoeners. Het onderzoek vond plaats in het derde kwartaal van 2014. Er is alleen gekeken naar apps met minimaal een miljoen downloads in de Play Store.

Onder de boosdoeners bevinden zich een aantal door de fabrikant vooraf geïnstalleerde apps. Drie van de tien grootste energievretende apps die opstarten wanneer je je telefoon aanzet, komen van Samsung. Nieuws-apps zijn ook noemenswaardig, vooral als ze realtime updaten. De Breaking News-app van de New York Times staat boven aan de lijst die de meeste opslagruimte gebruiken.

Spelletjes
Aangezien we gemiddeld 62 procent van de tijd die we doorbrengen op onze Android-tablets of -telefoons besteden aan het spelen van spelletjes, verdienen gaming-apps een eigen lijst. King, de ontwikkelaar van onder meer Candy Crush Saga, heeft de dubieuze eer om vier van de tien plekken te bezetten.

Wat kun je doen wanneer je batterijduur sneller afneemt dan je levens in Candy Crush? AVG raadt aan om notificatieapps af te sluiten, de interval om te verversen te beperken, je cache van tijdelijke bestanden te verwijderen en een grens in te stellen voor hoeveel data een app mag gebruiken als je er niet actief mee bezig bent.

Top 10 – Prestatievretende apps
01 – Facebook
02 – Path
03 – 9GAG Funny Pics & Videos
04 – Instagram
05 – Spotify Music
06 – BBM (BlackBerry)
07 – QQ (Tencent Technology)
08 – textPlus Free Text & Calls
09 – Wattpad Free Books & Stories
10 – iFunny : )

Top 10 – Energievreters, die starten bij het aanzetten van je apparaat
01 – AllShareCast Dongle S/W Update (Samsung)
02 – ChatON Voice & Video Chat (Samsung)
03 – Beaming Service for Beep’n’Go (Moheam)
04 – magicApp: Free Calls (magiclack VocalTec)
05 – Samsung WatchON Tablets
06 – Facebook
07 – Path
08 – PPS for Mobile
09 – Vault-Hide SMS Pics & Videos
10 – Al-Moazin Lite Prayer Times

Top 10 – Opslagvreters
01 – NY Times — Breaking News
02 – Tango Messenger Video & Calls
03 – Spotify Music
04 – Facebook
05 – Chrome Browser
06 – 9GAG Funny pics & videos
07 – Instagram
08 – LINE camera — Selfie & Collage
09 – Vine
10 – Talking Angela

Top 10 – Energievretende games
01 – Puzzle & Dragons (GungHo Online Entertainment)
02 – Hay Day (Supercell)
03 – Candy Crush Saga (King)
04 – Minecraft — Pocket Edition (Mojang)
05 – Cookie Jam (SGN)
06 – Pet Rescue Saga (King)
07 – Clash of Clans (Supercell)
08 – Bubble Witch 2 Saga (King)
09 – Farm Heroes Saga (King)
10 – Angry Birds (Rovio Mobile)